MECHWART ANDRÁS

Mechwart András Ganz Ábrahám felkérésére kezdett dolgozni az alapítóról elnevezett gyárban 1859-től, majd annak 1874-től 1899-ig a vezetője is lett. Mechwart szerepe a gyár fejlődésében kiemelkedő fontossággal bírt, ugyanis az ő javaslata és tervei alapján kezdtek el gőzgépeket is gyártani. Jó érzékkel tudott meghozni fontos stratégiai döntéseket, nemzetközi gyárbirodalmat alakított ki az egykor csak öntödeként működő üzemből. A gyáron belül új osztályokat hozott létre és olyan neves mérnököket foglalkoztatott, mint Bánki Donát, Déri Miksa, Bláthy Ottó, Kandó Kálmán, Schimanek Emil.

A villamos osztály vezetésével Zipernowsky Károlyt bízta meg, akinek a neve összekapcsolódik a magyar erősáramú villamosipar létrejöttével. Az ő tervei alapján gyártották az első egyenáramú dinamókat és ívlámpákat.

Mechwart Andrásnak számos találmánya volt, például az öntött vasúti kerék, a forgóeke, a gőz- és petróleumüzemű szántógép. Hihetetlen üzleti érzékével sikerült a gyár termékeinek piacot találni nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is. Dolgozóit megbecsülte, segélyegyletet és orvosi ellátást biztosított számukra, szociális intézményeket, inasiskolát hozott létre.

1899-ben Ferenc József nemesi címet adományozott neki.