A MAGYAROK BEJÖVETELE (FESZTY ÁRPÁD KÖRKÉPE) - PLAKÁT

A főváros legszebb látványosságaként hirdették a Városligetben Feszty Árpád óriási körképét, eredetileg a Magyarok bejövetele címen, mely a honfoglalás történetét mutatja be.

A körkép, más néven panorámafestészet, külön műfaj, mely a műélvezőt egy kör alakú festmény közepébe helyezi.

Feszty 1890-ben Párizsban látott körkép hatására jutott arra az elhatározásra, hogy ő maga is fest egyet. Eredeti tervei szerint ennek témája a Bibliai özönvíz lett volna, melyet apósa, Jókai Mór javaslatára a honfoglalásra változtatott. Ez utóbbi koncepció azért is állt közelebb a sikeres megvalósításhoz, mert Magyarország ebben az időszakban készült az államalapítás ezredik évfordulójának megünneplésére, így kellő támogatást kapott ügye.

A főváros adott területet például a képet befogadó körcsarnok részére, melyet Feszty építész bátyja rendkívül rövid idő alatt tervezett és épített fel.

Feszty művének hiteles elkészítése érdekében szerteágazó kutatómunkát végzett. Még a Vereckei szoroshoz is elutazott három festő társával (Ujvári Ignác, Spányi Béla, Mednyánszky László), hogy a tájhoz helyszíni vázlatokat készítsen, melyet a 120 méter hosszú, 14,5 méter széles vászonra vetítettek.

A mű elkészítésére két év állt Feszty rendelkezésére. Csak a háttér - égbolt, felhők - megfestése két hónapot vett igénybe. A képen több mint 20 művész dolgozott többemeletes munkaállványokon, melyeket vasúti síneken görgettek körbe a vászon előtt. További érdekesség, hogy az alkotáshoz 1000 kg festéket használtak fel.

1894. május 13-án láthatta először a közönség az elkészült műalkotást, melyről a sajtó hatalmas sikerként számolt be. A körkép hat fő jelenete: a vezérek, a lovasroham, a fehér ló feláldozása, a táborvezér, a nőrablás és a családok lenyűgöző bevonulása.

A körkép 1909-ben került a londoni világkiállításról vissza Budapestre. A II. világháború alatt a fővárost ért bombatámadás során az alkotás is súlyos sérüléseket szenvedett, végül a Nemzeti Galériába került.

1975-ben kezdtek hozzá a festmény konzerválásához, 1991-1995 között lengyel művészek restaurálták.

A körkép 1995-től Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban tölti be eredeti szerepét.